Valoarea ansamblului a fost recunoscută în plan internațional și naţional, prin numărul mare de distincții decernate, cea mai importantă fiind, fără îndoială, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului” conferit Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, de către Excelența Sa Klaus Iohannis, Președintele României, „în semn de apreciere pentru activitatea importantă pusă în slujba artei spectacolului, devenind un veritabil ambasador al culturii tradiţionale româneşti. De asemenea, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, doamnei Silvia Macrea, manager al instituției, „în semn de apreciere pentru activitatea importantă pusă în slujba promovării valorilor româneşti, atât în ţară cât şi peste hotare, precum şi pentru meritele avute la descoperirea şi preţuirea civilizaţiei tradiţionale”.
De asemenea, în semn de înaltă prețuire a efortului depus pentru păstrarea identității naționale și a răspândirii valorilor culturale românești, în anul 2023 Ministerul Culturii a conferit Ansamblului Distincția de Excelență.
De-a lungul timpului, participările în competiții de amploare au fost încununate de premii cum ar fi cele obţinute în 1964 şi 1967 de către Junii Sibiului, la Concursul Naţional al Formaţiilor de Amatori, în 1970, la Festivalul Internaţional al „Migdalului în floare” din Agrigento, Italia, în 1973, la Festivalul Internaţional din Llangollen, Marea Britanie etc. În deceniul care a urmat, Junii Sibiului s-au remarcat ca fiind primul ansamblu folcloric din România ce ajungea în Statele Unite ale Americii.
În galele naționale ale muzicii populare româneşti, ansamblul sibian s-a situat mereu pe podium, obținând Premiul special „O viață în slujba folclorului românesc”; premii speciale pentru performanțele artistice ale soliștilor și instrumentiștilor, alături de Premiul pentru o susținută activitate în domeniul culturii tradiționale și Premiul special pentru performanțele obținute în calitate de coregraf – decernate Silviei Macrea. În competiția internațională a Festivalului „Morning Star”, Junii Sibiului s-au remarcat prin repertoriu și virtuozitate, câștigând Premiul I și Medalia de aur la secțiunea Formație 4 perechi profesioniști, în anul 2017.
Palmaresul Junilor Sibiului este întregit de distincții conferite, acasă, în România, și peste hotare. Menționăm selectiv: Gramata, conferită sibienilor de Irineu Duvlea, Episcop-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române din America, Diploma de Excelență, în semn de apreciere și recunoștință, pentru întreaga carieră artistică și pentru colaborarea la un nivel profesional de excepție cu Televiziunea Română, Diplomele de excelență, decernate de Ministerul Culturii și de Consiliul Județean Sibiu.
Dincolo de cele peste 300 de premii obținute, Junii Sibiului au fost mesageri ai folclorului românesc la evenimente de anvergură internațională, din domeniul sportului și politicii, evoluând în 2008 în fața demnitarilor prezenți la Summit-ul NATO de la Bucureşti: președintele american George Bush cu soția, secretarul de stat al SUA, Condolezza Rice, premierul britanic Gordon Brown, cancelarul german Angela Merkel, secretarul general al ONU – Ban Ki-moon, președintele Turciei – Abdullah Gül, premierul Italiei – Romano Prodi. În 2012, la Dineul Oficial organizat de UEFA au fost aplaudați de Michel Platini, Gheorghe Hagi, Anghel Iordănescu și Miodrag Belodedici, iar în 2019 - de șefi de stat sau de guvern prezenți la SUMMIT-ul UE de la Sibiu. Junii Sibiului au fost, de asemenea, desemnați să participe la Ceremonia de rămas bun, organizată pentru Sanctitatea Sa Papa Francisc la Aeroportul Internaţional din Sibiu în 2 iunie 2019. Ansamblul a performat, în anul 2022, pentru invitații „Conferinței Plenipotenţiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicaţiilor”: miniștri și delegați din 193 de țări, prezenți la evenimentele desfășurate în Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din București.
Zeci de mii de pagini au fost dedicate de mass-media din România și străinătate Junilor Sibiului. În anul 1967, ziarele din Franța scriau despre formidabilii români care au dus tezaurul românesc la Paris, în 1972, jurnaliștii olandezi descriau uimiți cum locuitorii orașului Brunssum au ieșit pe străzi să salute românii, în 1985, presa canadiană remarca explozia de culoare și de sunet, ritmul nebunesc, trepidant al dansurilor Junilor Sibiului. În 2012, ziarele din Portugalia descriau hora întinsă de români și locuitorii cartierului Chiado, în inima Lisabonei, iar în 2019 și 2020, ziarele românești din SUA vorbeau despre frenezia iscată de spectacolele susținute de artiștii sibieni.
Evenimentele Ansamblului Junii Sibiului sunt adevărate sărbători ale spiritului, povești despre identitatea românească, despre delimitarea prin cântec a locului românilor în lume și totodată un reper de valoare şi eleganță.
Dr. ELISE STAN, etnomuzicolog
Dincolo de muzica frumoasă și dansurile bine executate, trebuie apreciată calitatea spectacolului,unitatea sa stilistică și artistică, rigoarea profesională.
Silvia Macrea duce acum mai departe proiectele generoase începute de ilustrul său tată – Ioan Macrea, propunând și realizând altele noi.
Împreună cu echipa de oameni profesioniști și inimoși pe care o conduce, acordă o mare atenție promovării acestor nestemate, dorind chiar mai mult decât atât şi tocmai de aceea se străduieşte să ofere tuturor iubitorilor de frumos de pretutindeni, un punct de sprijin spre cunoaştere şi să integreze tradiţia noastră românească unui context universal.