Silvia Macrea, Junii Sibiului și Ceata Junilor, onorați pe scena Festivalului „Cântecele Munților”
12 ansambluri au făcut spectacol la cea de-a 46-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților” . Evenimentul din acest an a avut caracter special, căci, în finalul manifestării, Silvia Macrea și Ceata Junilor au primit distincții în semn de recunoaștere a activității de promovare a folclorului românesc, iar cei 77 de ani ai Junilor Sibiului au fost marcați prin lansarea vinului Junii Sibiului.
Ansamblurile ”Mystkowianie”- Polonia, ”Kapantzi”- Bulgaria, ”Mladost”- Timișoara, „Arcanul” din Fundu Moldovei – Suceava, „Bihorul”- Oradea, „Cununița”- Arad, „Dor Transilvan” – Cluj și „Mărginimea”- Sibiu, „Veteranii Junii Sibiului”, „Ceata Junilor”, Orchestra de Tineret a Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului” și Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și-au dat întâlnire la a 46-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”, desfășurat la Sibiu în perioada 4 - 9 august 2021. Atelierele de dans, expoziția de costume populare, proiecțiile de filme, evenimentele cu specific culinar și spectacolele în aer liber au fost puncte centrale în programul festivalului.
Emoții pe scena festivalului
Pentru familia Junii Sibiului, festivalul a fost plin de emoție, căci evenimente speciale au marcat această ediție. Vineri seara, doamna Silvia Macrea Senior, cel mai vârstnic membru al Ansamblului „Veteranii Junii Sibiului”, a fost aniversată la împlinirea a 85 de ani de viață, cei mai mulți dintre aceștia fiind petrecuți în familia Junilor Sibiului. Și tot vineri, managerul Silvia Macrea a conferit Diplome aniversare soliștilor Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului ” - Alina Bîcă și Robert Târnăveanu, la aniversarea a 30 de ani, respectiv 25 de ani de la debutul artistic.
Duminică, doamna Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, i-a înmânat doamnei Silvia Macrea titlul de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu. „Îi mulțumim doamnei Silvia Macrea pentru credința și perseverența puse în slujba patrimoniului nostru imaterial, pentru grija și generozitatea cu care promovează cultura română și Sibiul în rândurile noastre, ale românilor, și pe tot mapamondul. Activitatea continuă, implicarea asiduă în viața culturală a Sibiului, recunoașterea dobândită la nivel național și internațional sunt argumente solide ale fundamentării propunerii de a-i acorda doamnei Silvia Macrea titlul de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu. Acesta decizie reprezintă o recunoaștere la cel mai înalt nivel a excelenței în conservarea și promovarea specificului cultural al județului Sibiu, precum și o nouă confirmare oficială a prestigiului incontestabil a unei personalități cu valențe internaționale artistice și culturale”, a spus președinta Daniela Cîmpean.
La ceas aniversar, activitatea de 30 de ani a Ansamblului Folcloric „Ceata Junilor” a fost recunoscută prin Diplome de excelență decernate de Consiliul Județean Sibiu, respectiv de Televiziunea Română, prin doamna Elise Stan, realizator de emisiuni folclorice.
Un vin alb și unul roşu, ambele purtând numele „Junii Sibiului”, au fost lansate în colaborare cu Cricova. Despre vinurile Cricova a vorbit Dumitru Caraman, reprezentant Cricova Chișinău, iar Ana-Maria Banciu, reprezentant Cricova România, a prezentat vinurile „Junii Sibiului”. „Lansarea acestor vinuri e o mare bucurie pentru noi și este un vis devenit realitate pentru mine. Într-o perioadă scurtă, am legat o prietenie strânsă cu echipa Cricova, căci am simțit cu toții cum savoarea tradiției se îmbină perfect cu savoarea vinului. Așa s-a născut vinul Junii Sibiului, care sperăm să se regăsească, în zile de sărbătoare, pe mesele celor care apreciază folclorul și vinul de calitate”, a spus Silvia Macrea.
Spectacole la superlativ, în Piața Mare
O dezlănțuire de ritmuri și culori au adus cele trei seri petrecute în Piața Mare, în cadrul festivalului. Călătoria tradițională a combinat cântece și dansuri din toată Europa, precum și ritmuri moderne în spectacolul extraordinar „Ovidiu Lipan Țăndărică Project & Junii Sibiului”. Acest adevărat tur de forță a adus în prim-plan coregrafii noi în repertoriul Junilor și întreceri în pași de dans, între tradițional și modern. Spectacolele din Piața Mare au fost prezentate de vedeta TVR Iuliana Tudor.
„Doresc să adresez mulțumiri artiştilor care au transformat Sibiul într-o capitală a folclorului naţional şi internaţional. De asemenea, se cuvin mulţumiri instituţiilor care au sprijinit organizarea festivalului: Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Muzeul Astra, Cercul Militar Sibiu și sponsorul Cricova. Un gând special îndreptăm către spectatorii noștri dragi, fără de care această sărbătoare a folclorului nu ar fi fost posibilă. Vă mulțumim pentru că ne sunteți mereu alături și ne bucurăm că împreună am reușit să transformăm Sibiul în inima folclorică a României!” - Silvia Macrea, director festival.
***
A 46-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților” a fost organizată de Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, fiind o acţiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu; sponsor: Cricova, coproducător TVR, parteneri: Muzeul ASTRA și Cercul Militar Sibiu.
Click pentru a deschide o fotografie:
Ultimele ştiri
Junii Sibiului în casele românilor, prin intermediul Televiziunii Române
Felicitare
Junii Sibiului aduc proiectul aniversar acasă, la Gura Râului
Ziua Națională sărbătorită la Sibiu prin spectacolul extraordinar „Noi suntem români”
Junii Sibiului sărbătoresc România, la TVR 1
FESTIVALUL NAȚIONAL DE FOLCLOR „ IOAN MACREA” a marcat trei zile de regal folcloric, la aniversarea celor 80 de ani de activitate ai Junilor Sibiului