Loredana, Junii Sibiului și artiști din șase țări fac spectacol la „Cântecele Munților”
Din 2 august 2022, Sibiul vibrează pe ritmuri tradiționale din Mexic, Turcia, Serbia, Bulgaria, Macedonia și România, la evenimentele din cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”: spectacole folclorice în aer liber, ateliere de dans, eveniment cu specific gastronomic și parada portului popular. După tradiție, „Cântecele Munților” programează mega-spectacole în Piața Mare din Sibiu, în 5, 6 și 7 august 2022, accesul publicului fiind liber. Special pentru această manifestare, gazdele festivalului pregătesc două producții speciale: „Junii Sibiului și invitații lor” – vineri 5 august și „Loredana & Junii Sibiului” – duminică 7 august. În premieră, Junii Sibiului și Loredana evoluează împreună, într-un spectacol extraordinar din care nu vor lipsi melodii reprezentative din folclorul românesc, piese din folclorul internațional, cântece lăutărești și dueluri muzicale.
Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul - Junii” Sibiu organizează a 47-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”, în perioada 2-8 august 2022, la Sibiu.
Spectacolele folclorice în aer liber, atelierele de dans, evenimentul cu specific gastronomic și parada portului popular au ca protagoniști artiștii ansamblurilor: „Del Bernal” - Mexic, „Iskra” - Bulgaria, „Ankira Anadolu” - Turcia, „Zora” și Orchestra de Muzică Populară din Voivodina - Serbia, „Toska” - Macedonia, „Cununa Carpaților” - București, „Doina Aiudului” - Alba, „Bihorul” - Bihor, „Dor Transilvan” și „Rapsodia Someșană”- Cluj, Taraful „Obcina” și „Arcanul Bătrânesc” din Frătăuții Noi - Suceava, iar din Sibiu: „Ardealul”, „Mărginimea”, „Târnavele”, „Cibinul”, Școala de dans „Ioan Macrea”, „Ceata Junilor”, „Veteranii Junii Sibiului”, Orchestra de tineret a Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului” și Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”.
Seară tradițională românească
A 47-a ediție a „Cântecelor Munților” se deschide marți 2 august a.c. cu o seară tradițională românească, desfășurată la Restaurantul „Cămara Boierului” al Hotelului Hilton. Gazdele serii, membrii Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului” și soliști invitați poftesc publicul într-o călătorie prin tradiții românești. Gustarea tradițională, cu chiftea, cârnați afumați, cârnați picanți, telemea, jumări, gușă de porc, mușchiuleț de porc, roșie, castravete; ciolanul de porc cu varză roșie; plăcinta cu prune; țuica, vișinata și vinul Junii Sibiului fac parte din meniul serii, alături de cântecele și dansurile populare din diferite zone ale țării.
Spectacole folclorice și ateliere de dans
De miercuri până duminică, ne bucurăm de cântece și dansuri tradiționale din Europa, Asia și America în diferite spații din Sibiu. Miercuri, ora 12, în curtea interioară a Consiliului Județean Sibiu vor susține recitaluri ansamblurile „Toska”, „Zora” și „Del Bernal”.
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului găzduiește opt ateliere de dans popular, în cadrul cărora artiști profesioniști vor face demonstrații de dansuri populare din Mexic, Turcia, Serbia, Macedonia, Bulgaria și România - zonele Mărginimea Sibiului și Bihor. Atelierele sunt organizate în 3-6 august, ora 11, în gospodării tradiționale sau la Târgul de țară.
Tot la Târgul de țară din Muzeul ASTRA ne vom bucura și de șase spectacole folclorice, primul dintre ele se desfășoară în 3 august, ora 17 și propune o incursiune în Europa tradițiilor, alături de ansamblurile „Zora”, „Toska”, „Ceata Junilor” și Orchestra de Tineret a Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului”, precum și o degustare de vinuri Cricova. În același spațiu vor evolua: joi, ora 17.00 - ansamblurile „Ankira Anadolu” și „Del Bernal”; vineri, ora 12- Ansamblul „Iskra”; sâmbătă, ora 11.30 - „Cununa Carpaților”, Taraful „Obcina”, „Arcanul bătrânesc”; sâmbătă, ora 16 - „Dor Transilvan”, „Mărginimea” și „Târnavele”, iar duminică, ora 12.00 - ansamblurile „Ankira Anadolu” și „Rapsodia Someșană”.
Mega-spectacole în Piața Mare
Vineri 5 august, cu mic cu mare, sibienii și turiștii sunt așteptați la parada portului popular, care se va desfășura de la ora 18, pe traseul str. Nicolae Bălcescu - Piața Mare din Sibiu. La ora 19, pe scena din Piața Mare urăm bun-venit la Sibiu ansamblurilor participante în festival, iar apoi trei generații din marea familie artistică Junii Sibiului își dau întâlnire în tradiționalul spectacol „Junii Sibiului și invitații lor”. Astfel, „Ceata Junilor”, „Veteranii Junii Sibiului”, dansatorii și instrumentiștii profesioniști din Ansamblul „Cindrelul-Junii Sibiului” alături de interpreți de renume ne poftesc într-o călătorie muzical-coregrafică prin România tradițiilor; conceptul spectacolului este semnat de Silvia Macrea, coregrafia: Theodor Vasilescu și Silvia Macrea, conducerea muzicală: Gabriel Popescu.
Sâmbătă seara, folclorul românesc face casă bună cu cel din Serbia și Turcia. În cea de-a doua parte a serii, Orchestra de Muzică Populară din Voivodina ne propune un concert extraordinar, alături de soliști de prim rang ai scenei muzicii populare românești.
Călătoria prin tradițiile lumii continuă duminică, ora 19, prin spectacolele oferite de ansambluri din Bulgaria, Mexic și România. Interpreți binecunoscuți publicului din emisiunile TVR ne dau întâlnire, alături de Junii Sibiului, în spectacolul „Tineri și Populari”, programat duminică, în a doua parte a serii.
„Loredana & Junii Sibiului”
Finalul festivalului va fi marcat duminică printr-un concert incendiar Loredana & Junii Sibiului. „În ultimii ani, la fiecare ediție a Festivalului Cântecele Munților am dezvoltat concepte artistice speciale în care folclorul să se împletească și cu alte ritmuri; de asemenea, am adus pe scena din Piața Mare interpreți de mare valoare ai muzicii pop românești. Anul acesta suntem onorați și bucuroși să oferim publicului un concert extraordinar „Loredana & Junii Sibiului”: Loredana a acceptat invitația noastră de a colabora în acest proiect inedit, în care melodii reprezentative din folclorul românesc, cântece lăutărești se vor împleti cu dansuri din folclorul internațional, ritmuri rock și dueluri muzicale” – declară Silvia Macrea, director festival.
„Cântecele Munților” este cel mai mare festival folcloric al județului Sibiului, fiind inclus în calendarul prestigiosului Consiliu Internațional de Organizare a Festivalurilor Folclorice.
Acțiunile CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu sunt posibile cu finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu.
Acțiunea este cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.
Parteneri: Muzeul ASTRA, Cricova, TVR1
Programul Festivalului Internațional de Folclor „CÂNTECELE MUNȚILOR” 2022
MARȚI, 2 AUGUST 2022
Restaurant Cămara Boierului, Hilton Sibiu
*ora 20.00 - Seară tradițională românească, cu:
Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”,
Oana Tomoiagă, Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Adrian Neamțu, Sînziana Ștefan, Ovidiu Homorodean. Prezintă: Traian Stoiță
Meniu: Gustare tradițională, cu chiftea, cârnați afumați, cârnați picanți, telemea, jumări, gușă de porc, mușchiuleț de porc, roșie, castravete; ciolan de porc cu varză roșie; plăcintă cu prune; țuică; vișinată; Vinul Junii Sibiului; apă; preț meniu 120 lei/persoană, rezervări la tel. 0724/213.636
MIERCURI, 3 AUGUST 2022
Muzeul Astra, Târgul de ţară
*ora 11.00 - Atelier de dansuri tradiționale mexicane, cu Ansamblul „Del Bernal”
Atelier de dansuri tradiționale turcești, cu Ansamblul „Ankira Anadolu”
Consiliul Județean Sibiu
* ora 12.00 - Recital folcloric, susținut de Ansamblul „Toska”- Macedonia
– Recital folcloric, susținut de Ansamblul „Zora” - Serbia
- Recital folcloric, susținut de Ansamblul „Del Bernal”- Mexic
Muzeul Astra, Târgul de ţară
* ora 17.00 - Spectacol folcloric, susținut de ansamblurile „Zora” - Serbia, „Toska”- Macedonia, „Ceata Junilor” - Sibiu și Orchestra de tineret a Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului”. Prezintă: Traian Stoiță
- Prezentare și degustare de vin Cricova
JOI, 4 AUGUST 2022
Muzeul Astra, Târgul de ţară
* ora 11.00 - Atelier de dansuri tradiționale sârbești, cu Ansamblul „Zora”
- Atelier de dansuri tradiționale macedonene, cu Ansamblul „Toska”
Muzeul Astra, Gospodărie cu joagăr tras de cai, Gura Râului, județul Sibiu
* ora 12.00 - Hora satului. Atelier de dansuri tradiționale din Mărginimea Sibiului, cu Ansamblul Școlii de Dans „Ioan Macrea” și Ansamblul „Cibinul” al Palatului Copiilor Sibiu
Muzeul Astra, Târgul de ţară
* ora 17.00 - Spectacol folcloric, susținut de ansamblurile „Ankira Anadolu” – Turcia și „Del Bernal”- Mexic. Prezintă: Traian Stoiță
VINERI, 5 AUGUST 2022
Muzeul Astra, Târgul de ţară
* ora 11.00 - Atelier de dansuri tradiționale turcești, cu Ansamblul „Ankira Anadolu”
- Atelier de dansuri tradiționale bulgărești, cu Ansamblul „Iskra”
* ora 12.00 - Spectacol folcloric, susținut de Ansamblul „Iskra” – Bulgaria
Prezintă: Traian Stoiță
Str. Nicolae Bălcescu – Piața Mare din Sibiu
* ora 18.00 - Parada portului popular
PIAȚA MARE DIN SIBIU
* ora 19.00 - Spectacol folcloric „Junii Sibiului şi invitaţii lor”
Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Adrian Neamțu, Paula Medrea, Geanina Gavrilă,
Ina Chiriac, Giulia Medrea, Ilie Caraș, Daria Gâdea, Roberta Selagea, Sînziana Ștefan,
Marcel Părău, Camelia Cozma Stoiță, Nelu Albu,
Oana Bozga, Bogdan Toma, Iulia Mihai, Ovidiu Homorodean, Daniel Pop, Andra Matei,
Ilie Medrea, Dumitru Teleagă, Marius Ciprian Pop, Mariana Ionescu Căpitănescu,
Vasilica Tătaru, Alina Pinca, Mariana Deac, Ionuț Fulea, Niculina Stoican,
Dinu Iancu Sălăjanu, Andreea Voica
Ansamblurile Folclorice „Ceata Junilor” „Veteranii Junii Sibiului”
Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”
Prezintă: Iuliana Tudor
SÂMBĂTĂ, 6 AUGUST 2022
Muzeul Astra, Gospodărie de Nemeș, Berbești, județul Maramureș, din Complexul arhitectonic maramureșean
* ora 11.00 - Atelier de dansuri tradiționale din zona Bihorului, cu Ansamblul Folcloric „Bihorul”
Muzeul Astra, Târgul de ţară
* ora 11.30 - Spectacol folcloric, susținut de:
Ansamblul Folcloric Profesionist „Cununa Carpaților” - București
Călin Brăteanu, Taraful „Obcina”, Ansamblul „Arcanul bătrânesc” din Frătăuții Noi - Suceava. Prezintă: Traian Stoiță
* ora 16.00 - Spectacol folcloric, susținut de ansamblurile
„Dor Transilvan” – Cluj, Iulia Bucur și Adriana Irimieș,
„Mărginimea”, „Târnavele” – Sibiu, Teodora Chirilă, Arinda Stoia,
Bianca și Diana Crețu. Prezintă: Traian Stoiță
PIAȚA MARE DIN SIBIU
* ora 19.00 - Spectacol folcloric, susținut de ansamblurile:
„Ardealul” - Sibiu,
„Zora” - Serbia,
„Bihorul” - Bihor și Maria Ghiț, Romina Suciu, Adi Balint,
„Ankira Anadolu” - Turcia,
„Rapsodia Someșană” – Cluj și Ana Ilca Mureșan,
„Cununa Carpaților” - București și Daniel Turică
- Concert extraordinar, susținut de:
„Orchestra de Muzică Populară din Voivodina” - Serbia
Răzvan Năstăsescu, Codruța Rodean, Bogdan Cioranu, Traian Stoiță, Alina Ceuca, Anda Horoba,
Izabela Tomița și Gabriel Popescu, Aurora și Săndel Mihai, Ancuța Corlățan, Nicu Mâță,
Stana Stepanescu și Bojidar Ciobotin, Sebastian Emanuel Stan, Adriana Anghel, Mariana Anghel, Cristian Pomohaci, Tudor Furdui Iancu și Nicolae Furdui Iancu
Prezintă: Iuliana Tudor
DUMINICĂ, 7 AUGUST 2022
Muzeul Astra, Târgul de ţară
* ora 12.00 - Spectacol folcloric, susținut de ansamblurile „Ankira Anadolu” - Turcia și „Rapsodia Someșană” – Cluj. Prezintă: Traian Stoiță
PIAȚA MARE DIN SIBIU
* ora 19.00 - Spectacol folcloric, susținut de ansamblurile:
„Dor Transilvan” - Cluj, cu Iulia Bucur și Adriana Irimieș
„Arcanul bătrânesc” din Frătăuții Noi, Taraful „Obcina” și Călin Brăteanu
„Doina Aiudului” - Alba
„Del Bernal” - Mexic
„Iskra”- Bulgaria
- Spectacol folcloric „Tineri și populari”, susținut de:
Alexandra Chira, Andreea Dinu, Simona Alexandru, Mihai Teacă, Ioana Ștefan,
Mădălina Mureșan, Ingrid Boengiu, Cătălina Rotaru,
Alexandru Brădățan, Paul Ananie, Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru, Andreea Haisan,
Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul- Junii Sibiului”
* ORA 21.00 – CONCERT EXTRAORDINAR „LOREDANA & JUNII SIBIULUI”
Orchestra „Agurida”, Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Cindrelul – Junii Sibiului” și invitați speciali
Prezintă: Iuliana Tudor
Director festival: Silvia Macrea
Ultimele ştiri
Junii Sibiului în casele românilor, prin intermediul Televiziunii Române
Felicitare
Junii Sibiului aduc proiectul aniversar acasă, la Gura Râului
Ziua Națională sărbătorită la Sibiu prin spectacolul extraordinar „Noi suntem români”
Junii Sibiului sărbătoresc România, la TVR 1
FESTIVALUL NAȚIONAL DE FOLCLOR „ IOAN MACREA” a marcat trei zile de regal folcloric, la aniversarea celor 80 de ani de activitate ai Junilor Sibiului